Dünyada giderek yaygınlaşan bu hastalık, beyin üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta ve hafıza kayıplarına yol açmaktadır. Beyin hücrelerinin verimli çalışmasını engelleyerek düşünce süreçlerini ve iletişimi doğrudan etkiler. Demans hastalığından kurtulmanın yolu nedir? Cevap oldukça basit: sağlıklı bir beslenme alışkanlığı... Uzmanlar, bu besinleri düzenli olarak tüketmenin, hafıza kaybını önleyebileceğini, yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini ve demans hastalığından kurtulma şansı sunabileceğini ifade ediyor. İşte bu besinler...
BEYNİ KORUMANIN ETKİLİ YOLLARI
Beynimizi aktif tutmak ve hafızamızı korumak için pek çok yöntem uygularız. Bu yöntemler arasında bulmacalar, sudoku çözmek ya da beyin jimnastiği yapmak bulunmaktadır. Elbette bu aktiviteler faydalıdır; ancak beslenme alışkanlığımız, burada en önemli etken olarak öne çıkmaktadır.
HAFIZAYI KORUYAN VE GENÇLEŞTİREN BESİNLER
Uzmanlar, yaptıkları araştırmalar sonucunda bunama riskini azaltan en etkili besinleri sıraladı. Bu besinler arasında en öne çıkanı brokoli. Özellikle yaş ilerledikçe zihinsel beceriler yavaşlar ve pek çok bilişsel yeteneğimiz azalır.
BU BESİNLERİN FAYDALARINI DUYDUĞUNUZDA ŞAŞIRACAKSINIZ
Beyninizi etkileyen bu olumsuz durumların çözümü için bazı etkili yollar mevcut. Tükettiğiniz besinlerden uyku düzeninize kadar birçok aktivite, beyin sağlığınızı etkiler. Ancak sebzelerin beyin sağlığına olan katkıları hakkında ne biliyorsunuz?
SEBZELERİ BOL BOL TÜKETİN
Uluslararası Gıda ve Sağlık Bilgiler iletilen araştırmalar, sebze tüketmenizin yaşlanma ile meydana gelen bilişsel gerilemenin yavaşlamasına katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Tüm sebzelerin beyin sağlığına katkıda bulunması muhtemeldir, ancak turpgiller (brassicaceae) ailesindeki sebzelerin, yüksek lif, folat, potasyum ve vitamin içeriği ile ekstra faydaları bulunmaktadır.
İşte hafızayı güçlendiren ve beyin sağlığını destekleyen besinler;
- YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
- BAKLAGİLLER
- BALIK
- ÇİLEK
- BİTTER ÇİKOLATA
- KETEN TOHUMU
- KURUYEMİŞLER
DEMANS HASTALIĞININ GÖSTERGELERİ
Demansın en belirgin göstergesi, yeni edinilen bilgilerin unutulmasıdır. Ayrıca bir kişinin demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdaki bilişsel işlevlerden en az ikisinde bozulma yaşanması gerekmektedir:
- Bellek,
- İletişim ve dil,
- Odaklanma ve dikkat yeteneği,
- Muhakeme ve yargı,
- Görsel algı.
Kendinizde ya da yakınlarınızda hafıza problemleri veya yukarıda bahsedilen bilişsel işlevlerde herhangi bir bozulma varsa, en kısa zamanda bir uzmandan yardım almanız önemlidir. Bu belirtiler, geri dönüşü olmayan bir demansın habercisi olabilir; fakat erken tanı, mevcut tedavi yöntemlerinden en iyi şekilde faydalanmanızı sağlarken, gelecekteki adımlarınızı planlama konusunda da size zaman kazandıracaktır.