Yaş ilerledikçe hafızada bir miktar kaybın olması beklenen bir durumdur. Bu, insan yaşamının doğal bir parçasıdır. Ancak, hafızanızın en iyi şekilde çalışmasını sürdürmek için atabileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar, bilimsel araştırmalarla desteklenmekte ve etkili oldukları gösterilmektedir.
Hafızanızı nasıl güçlendirebileceğinizi ve yaşlılık dönemine dek nasıl koruyabileceğinizi merak ediyorsanız, okumaya devam edin.
MEDITASYON YAPMAK
Meditasyon, hafızanızı geliştirmek için bir yöntemdir. Çalışan hafıza, beyin fonksiyonlarımızın geçici olarak taze bilgileri saklayan bir kısmıdır. Bu bilgiler kullanıldıktan sonra ya silinmiştir ya da uzun süreli bellekte korunur.
Günlük yaşamda sürekli kullandığımız çalışma belleğimiz, bir seferde ortalama yedi öğeye kadar bilgi tutabilir ve bu nedenle beyin işlevlerinin en kritik bölümlerinden birisidir. Eğer kullanılmazsa, bu hafıza alanının kapasitesi zamanla azalabilir.
Eğer çalışan hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız, düzenli olarak meditasyon yapmanız oldukça faydalıdır. Diğer yöntemlerle çalışma belleği sekiz haftada geliştirilirken, meditasyon sayesinde bu süre yalnızca iki haftaya düşmektedir. Meditasyon, dikkatimizi daha etkin bir şekilde toplamamızı sağlamakla birlikte, kısa süre içerisindeki bellek kapasitemizi artırır.
KAHVE TÜKETİMİ
Kahvenin hafızayı güçlendirdiğine dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Bazı kişiler, yeni bir kavramı öğrenmeden önce kafein almanın anlama yetisini artırdığını savunmaktadır. Ancak, bazı araştırmalar kafein ile hafıza arasında bir bağlantı bulamazken, son yapılan çalışmalar ise yeni bir bilgiyi öğrendikten sonra kafein almanın, hafızayı kuvvetlendirebileceği ve bu bilgilerin gün boyunca akılda kalmasına katkı sağladığını ortaya koymaktadır!
Araştırmacılar, bu sonuçları elde etmek için bir 'kalıp ayırma' yöntemi kullanmış ve kafeinin öğrenme sonrası önemli bir rol oynadığını, hafızayı güçlendirdiğini ve önceden daha az etkili olduğunu tespit etmişlerdir.
FİZİKSEL AKTİVİTE
Egzersiz, hatırlama yeteneğinizi arttırabilir.
Bilim insanları, egzersizin hem fare hem de insan beynindeki etkilerini araştırmış ve bunun hafızayı canlandırmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuşlardır. Yaşlandıkça uzamsal hafızanızın özellikle güçlü olmasını istiyorsanız, düzenli fiziksel aktivite şarttır.
SAKIZ ÇİĞNEME
Yeni bilgiler öğrenirken anıları sağlamlaştırmak için sakız çiğnemek etkili bir yöntem olabilir. Bilimsel açıdan tam bir kanıt olmasa da, son dönemdeki bir çalışma, belirli bir ders esnasında sakız çiğneyen bireylerin daha başarılı bir hafıza hatırlamasına sahip olduğunu göstermiştir.
Sakız çiğnerken, beynin hafıza ile bağlantılı bölgesi olan hipokampus oldukça fazla aktif hale gelir. Bu durum, çiğneme eyleminin hatıraları bir biçimde etkilemesinin sebebi olarak görülmektedir.
DAHA FAZLA ÇİLEK TÜKETİN
Belki bilmiyorsunuz ama artık biliyorsunuz. Yapılan araştırmalar, çileklerin hafızayı geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bu etkinin sadece kısa vadeli olmadığı, daha uzun bir süre devam ettiği de kaydedilmiştir.
Yaban mersini ve çileklerin, hafıza kaybını azaltma potansiyeline sahip olduğu ve hafıza üzerinde olumlu etkiler yarattığı düşünülmektedir. Çileklerin hafıza üstündeki etkileri hâlâ tartışma konusuyken, yaban mersininin beyin işlevlerine faydalı flavonoidler içerdiği bilinmektedir.