Ürdün’de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, gözlük takmanın bireylerin zeka imajını artırdığına dair yaygın inanışı sorguladı. Bu çalışmanın bulguları, gözlüklü olmayan kişilerin, daha çekici, kendine güvenen ve daha akıllı olarak algılandığını ortaya koydu.
Gözlük ihtiyacı duyan bireylerin sayısı her geçen gün artış gösteriyor. ABD merkezli gözlük üreticileri ve tedarikçileri tarafından oluşturulan ticaret birliği Vision Council’ın verileri, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 75'inin görüşlerini düzeltmek için bir tür ürün kullandığını gösteriyor. Bu grubun yüzde 64'ü ise gözlük tercih ediyor. Geçmişte Batılı ülkelerde gerçekleştirilen pek çok çalışma, gözlük takmanın zeka algısına olumlu etki sağladığını iddia etmiştir.
Independent Türkçe'nin haberine göre; tüm bu iddiaları çürüten yeni bir araştırma Ürdün'den geldi. Ürdün’de 517 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırmada, katılımcılara gözlüklü ve gözlüksüz dört farklı kişinin fotoğrafı sunuldu. Fotoğraflar, katılımcılardan çekicilik, zeka ve özgüven açısından 1 ila 10 arasında değerlendirilmeleri istendi.
'GÖZLÜKSÜZ GÖRÜNTÜLER DAHA ÖZGÜVENLİ'
Araştırma sonuçları, gözlüksüz fotoğrafların gözlüklü olanlara nazaran daha çekici, zeki ve özgüvenli bir izlenim yarattığını gösterdi. Ayrıca gözlüklü katılımcıların kendi gözlüklü hallerine noter puanlar vermesi dikkat çekti. Öte yandan, gözlüksüz katılımcıların gözlüksüz hallere yönelik aynı yaklaşımı sergilemediği gözlemlendi.
Uzmanlar, çalışmada gözlük çerçevenin ve yüz hatlarının gibi unsurların çekici algıyı etkileyen faktörler olarak dikkate alınmadığını vurguladı.
ARAŞTIRMA CUREUS DERGİSİNDE YAYINLANDI
Sonuçların, herkesin Batı’daki estetik anlayışıyla örtüşmediğini ve kültürel farklılıkları ortaya koyduğunu ifade eden araştırma grubu, "Gözlük, sosyal ve etnik farklılıklara bağlı olarak kullanıcılar üzerindeki sosyal algılara çeşitli şekillerde etki edebilir" açıklamasında bulundu. Bilim insanları, bu çalışmanın gözlüğün yalnızca gerçek anlamda kullanma ihtiyacı duyan bireyler tarafından tercih edilmesini teşvik etmeyi hedeflediğini belirttiler.
Çalışma, Saif Aldeen El Ryalat, Muhammed Cuma ve Esad El Ravaşdeh gibi uzmanlar tarafından hazırlanarak, hakemli tıp dergisi Cureus’ta yayımlandı.