Yumurta kabuklarının çöpe atılması yaygın bir yanlış anlamadır. Aslında, yumurta kabukları son derece besleyici ve yoğun bir değer taşır.
YUMURTA KABUKLARINDA NELER BULUNUYOR?
Yumurta kabuklarının en dikkat çekici özelliklerinden biri, içerdiği %93 oranındaki kalsiyumdur. Bunun yanı sıra, yumurta kabukları magnezyum, fosfor, silikon, potasyum, demir ve kükürt gibi 27 farklı elementi de barındırmaktadır.
Aynı zamanda, yumurta kabuğu, metionin, sistein, lisin ve izolösin gibi esansiyel amino asitler ile yüksek kaliteli protein içermektedir.
İyi bir şekilde hazırlanmış yumurta kabukları, kalsiyum elde etmenin en doğal ve dengeli yollarından birini sunar.
Küçük çocuklar için yumurta kabukları oldukça yararlıdır. Çünkü onların kemik dokusu oluşumu, sürekli bir kalsiyum teminini gerektirir. Bebek mamalarına eklenen yumurta kabukları, raşitizm ve kansızlık gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar, konjenital kalça çıkığı veya osteoporoz gibi ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde yumurta kabuklarının kullanılması ile hızlı kemik iyileşmesinin sağlandığını da göstermektedir.
YUMURTA KABUKLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Yumurta kabuklarını sağlık amaçlı kullanabilmek için organik ve tercihen serbest gezen tavuklardan elde edilen yumurtaların tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu tür yumurtalar kimyasallardan ve antibiyotiklerden uzak olduğundan en sağlıklı seçenektir. İlk olarak kabukları 5 dakika kaynatmak faydalı olacaktır. Bu işlem, tüm kötü bakterileri yok eder. Daha sonra kabukları havada kurutun ve ince bir toz haline getirin. Günlük 1/2 çay kaşığı tüketilebilir. Bu tozu, sağlıklı smoothie'lerinize veya yemeklerinize ekleyerek kullanabilirsiniz.
D3 ve K2 vitaminlerinin kalsiyum emilimini önemli ölçüde artırdığına dikkat etmek gerekir. Hangi dozların sizin için uygun olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.
Diş boşluklarını tedavi etmek için yumurta kabuklarının kullanılabileceği yöntemler:
Yumurta kabukları, diş sağlığı için iki şekilde kullanılabilir: içsel olarak yumurta kabuğu toniği olarak veya dışsal olarak ev yapımı diş macunu veya kimyasal maddeler içeren ticari diş macunlarına alternatif olarak diş tozu biçiminde kullanılabilir. Bu yöntemler, diş sağlığını korumak açısından daha güvenli olacaktır.
YUMURTA KABUĞU TONİĞİ NASIL HAZIRLANIR?
İlk olarak yumurta kabuklarını alın ve 10 dakika boyunca kaynatın. Mikropları yok etmek ve kabukları steril hale getirmenin önemli olduğunu unutmayın. Kabukları havada kurutun ve ince bir toz haline getirerek elde ettiğiniz bu tozu her gün meyve suyu veya çorbalara ekleyerek tonik olarak tüketin. Bu tonik, diş boşluklarını önlemeye yardımcı olur.
YUMURTA KABUĞUNDAN DİŞ MACUNU NASIL YAPILIR?
İÇİNDEKİLER
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, 1 yemek kaşığı kabartma tozu, 1 yemek kaşığı deniz tuzu (antiseptik özelliği vardır) ve ağız spreyi görevi görecek birkaç damla gıda sınıfı nane yağı.
NASIL KULLANILIR?
Öncelikle yumurta kabuklarını 10 dakika boyunca kaynatın ve ardından havada kurutun. Kabukları toz haline getirip, elde edilen tozun dörtte birini alarak kabartma tozu ve deniz tuzunu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra hindistancevizi yağını ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Gerekirse daha fazla hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz. Son olarak, nane yağını ekleyin ve karıştırdıktan sonra diş macununu kullanıma hazır hale getirin. Hava geçirmeyen bir kapta saklayın. Daha pürüzsüz bir kıvam elde etmek isterseniz, isteğe bağlı olarak zeytinyağı bazlı kastil sabunu kullanabilirsiniz.